İyi Bir Uyku için Hazır mısınız?

Image

İyi bir uyku için hazır mısınız?

Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı yaşam için en az uyku kadar önemli ihtiyaçlardan biridir egzersiz. En basitinden sabah kahvaltıdan önce yapmaya üşendiğiniz sabah koşusu yerine öğle arasında kahvenizi alıp yapacağınız ufak yürüyüşler akşam daha rahat uyumanıza, sabah dinç uyanmanıza yardımcı olur. Ancak gece yatmadan önce yapacağınız spor metabolizmanızı hızlandırır ve tam tersi etki yapar.

Uyku saatiniz yaklaşırken ışıkları azaltın. Araştırmalarımız gösteriyor ki uyku saatinize 1 saat kala bulunduğunuz ortamdaki ışığı azaltmak uyku moduna girmenizi sağlıyor. Uyku kalitenizi artırmak için aynı zamanda cep telefonu, tablet, televizyon gibi elektronik aletleri kapatmalısınız. Bütün bunların yerine meditasyon etkisi olan sakinleştirici bir müzik açıp kendinizi uykuya ve yarının koşturmacasına hazırlayabilirsiniz.

Alkol, sigara ve kafeinden uzak durun. Alkol ve sigara uyumanızı kolaylaştırıyormuş gibi görünse de bu uykunun kalitesi rahatlamanıza ve daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak verimsiz ve bölünmüş uykulara sebep olur. Kafein tüketimini ise uyku saatinden en az 3 saat önce bırakmalısınız ki uyarıcı etkisiyle uykuya geçişinizi zorlaştırmasın.

Yatağa uzanın, günün kritiğini yapın, hayal kurun. Evet, tıpkı eskiden yaptığınız gibi... Uykunuz gelmese bile uyku saatiniz geldiğinde yatağa uzanın. Önce yaşadığınız günü gözden geçirin. Neleri daha iyi yapacağınızı, nelerin sizi mutlu ettiğini düşünün. Sonra en çok istediğiniz şeyi düşünün ve onunla ilgili hayaller kurun. Gerçekleştiğinde hissedeceğiniz duyguya kapılmayı deneyin.

4-7-8 kuralını deneyin. Uyku saatiniz geldiyse ama kötü bir gün geçirdiyseniz yatağa gitmeden önce 4-7-8 nefes egzersizini deneyin. Önce 4 saniye nefes alın. Aldığınız nefesi 7 saniye içinizde tutun. Sonra bu nefesi 8 saniyede yavaş yavaş verin. Birkaç tekrardan sonra rahatladığınızı fark edeceksiniz. Gecenin ortasında uyandığınızda da bu tekniği deneyerek uykunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Doğru alarmı seçin. Henüz biyolojik saatinizi sabah uyanmanız gereken saate kuramadıysanız ve uyanmak için bir alarma ihtiyaç duyuyorsanız mutlaka doğal ve pozitif etki eden müzikleri tercih edin. Çok yüksek ve yapay sesler sizi tıpkıbirinin sarsarak uyandırması gibi rahatsız eder. Bu da güne kötü başlamanıza sebep olur. Kuş cıvıltıları ve dalga sesleriyle, tıpkı kendiliğinizden uyanır gibi dinlenmiş bir şekilde uyanabilirsiniz.

Yatak odanız uykuya hazır mı?

Yatak seçimine özen gösterin. Yatağınızı seçerken sağlığınız ve yaşam kalitenizi doğrudan etkileyecek önemli bir karar verdiğinizi unutmayın. Size en uygun yatağın hangisi olduğunu bulmak için uyku danışmanlarımızdan yardım isteyin.

Temiz bir yatakta uyuyun. Nevresimlerinizin, yastık ve yorganınızın konforlu ve temiz olduğundan emin olun. Bunun için haftada bir nevresimlerinizi değiştirin, ayda bir yastık ve yorganlarınızı yıkayın. Eğer yıkayamayacağınız türden yün vb. yastık ve yorgan kullanıyorsanız mutlaka açık alanda havalandırın. Ayrıca sabah kalkar kalkmaz yatağınızı toplamak yatağınızın havalanmasını engelleyeceği için yorganınızı katlayıp yatağın ayak ucu kısmına bırakın.

 Serin uykulara alışın. Araştırmalarımız gösteriyor ki yetişkin bir bireyin uyuduğu ortam ısısının 15-20 derece arasında olması gerekiyor. Her ne kadar bu ısı kulağa serin gelse de, uyurken bunalmanızı engelleyeceği gibi yaşlanma etkilerini de azaltmaya yardımcı oluyor.

Karanlıkta uyuyun. Işık beynin dengesini bozarak gece ve gündüz kavramlarını karıştırmanıza neden olur ve uykuya geçişiniz zorlaşır. Ayrıca vücudunuzdaki en değerli hormonlardan olan melatoninin salgılanmasını azaltacağı için bağışıklık sisteminize zarar verir.

 Yatak odanız lavanta koksun. Doğal lavanta kokusu kaygıyı azaltır ve uyku kalitesini arttırır. Nabız ve kan basıncını düşüren lavanta derin uyku evrenizi uzatır. Eğer kimyasal karışımlı oda kokusu kullanmaktan hoşlanmıyorsanız yastk kılıfınızın içine lavanta keseleri yerleştirebilirsiniz.

Etiketler:uyku,bucca,sağlıklı uyku,iyi uyku için hazır mısınız