Uykunun Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileri

Image

Çin'i harap eden ve dünyayı cevaplar için karıştırmaya bırakan koronavirüs salgını, bağışıklık sistemlerimizi inşa etmede uykunun oynadığı önemli rolü de güçlendirdi.

Özetle: Sürekli olarak iyi bir gece uykusu aldığımızdan emin olmak, bağışıklığımızı iyileştirmenin ve virüslere ve hastalıklara karşı savunmanın en iyi yollarından biridir. Uyku doğal bir bağışıklık güçlendiricidir.

Açık olmak gerekirse, uyku koronavirüs ya da mevsimsel grip gibi hastalıklarda vücudumuzu daha dirençli hale getiren önemli bir husustur.

Uyku, Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Etkiler ?

Bağışıklık sisteminizin mümkün olduğunca verimli çalışması için uyku gereklidir. Bağışıklık sisteminizi vücudunuzun futbol koçu olarak düşünebilir ve uyku zamanının molası olarak uyuyabilirsiniz.


İyi teknik direktörler, rakiplerinin etkili bir şekilde neler yaptığını fark ettikten sonra devre arasında ayarlama yapar. Uyku, bağışıklık sisteminiz için aynı rolü oynar ve tüm tehditleri tam olarak değerlendirmek için bir şans verir. Bağışıklık sistemi daha sonra kasıtlı olarak bir karşı saldırı monte ettikleri için hücrelerini veya bu analojideki oyuncuları yönlendirerek antijenlerle mücadele edebilir. Yeterince uyku olmadan, vücudunuz hastalığa karşı savaşmak için en iyi oyun planını uygulamakta zorlanacaktır.

Uyku, T Hücresi Üretimini Artırır

Uyku, bağışıklık sisteminin T Hücresi üretimini nasıl desteklediği konusunda yardımcı olur. T Hücreleri, bağışıklık sisteminin virüslere yanıtında kritik rol oynayan beyaz kan hücreleridir. Aktivasyonları, vücudun istilacıları nasıl ele aldığı konusunda önemli bir adımdır, T Hücreleri virüs taşıyan hücrelere saldırır ve yok eder.

Uyku, Bağışıklık Sisteminin Tehditlere Tepkisini İyileştirir

Bağışıklık sisteminin tepki süresi de iyi bir gece uykusu alarak iyileştirilir. Dört uyku döngüsünü tamamlayarak, bağışıklık sisteminin antijenlere hızla yanıt vermesine yardımcı olan çok yönlü bir protein olan sitokin salınımı ve üretimi desteklenir. Sitokinlerin iki önceliği vardır: Hücreler arası iletişimin teşvik edilmesi. Soruna karşı koymak için hücreleri enfeksiyonlara doğru yönlendirmek. Bu proteinler aslında bir virüse karşı en iyi nasıl savaşacağına dair emir alarak ve bağışıklık hücrelerini oyun planını takip etmeye yönlendiren bağışıklık sisteminiz için çeyrek dönümdür. Uyku eksikliği bunu daha da zorlaştırır. Vücudunuz hastalıklarla savaşmak için ihtiyaç duyduğu hücreleri ve proteinleri yenilemek için tam bir dinlenmeye ve gece uykusuna ihtiyaç duyar. Uyku kaybı, sitokin üretimini ve bu süreçte vücudunuzun virüslere karşı savaşmasını zorlaştırır.

Koronavirüs Enfeksiyonundan En İyi Nasıl Korunulur?

Koronavirüs için aşı bulunmadığında, CDC enfeksiyonu en iyi şekilde önlemek için atılması gereken birkaç temel adım atmıştır. Bunlar:

Ellerini sabun ve suyla yıka.

Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçın.

Hasta olduğunuzda evden çalışın.

Sık kullandığınız nesneleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda dokuları kullanın ve hemen attığınızdan emin olun.

Bu talimatları takip ederken, aynı zamanda her gece en az yedi saat uyurken, tavsiye edebileceğimiz en iyi savunma olurdu. Uykunun vücudun soğuk algınlığına karşı nasıl yardımcı olduğunu düşünün.

Kaliteli Uyku Virüslere ve Soğuklara Karşı Savaşır

Soğuk algınlığınız olduğunda, doktorunuzun veya annenizin size söyleyeceği ilk şeylerden biri bol miktarda uyku almaktır. Onu destekleyen çok sayıda araştırma var. Uyku belki de soğuk algınlığı ile başa çıkmak veya önlemek için alabileceğiniz en iyi önlemdir. California Üniversitesi, San Francisco'dan araştırmacılar, geçen yıl yaptıkları araştırmalar sonucunda bunu vurguladılar. Bulguları, kötü uykuya maruz kaldıktan sonra birinin hastalanıp hastalanmayacağını belirlemede bir numaralı faktör olduğunu gösterdi.

UCSF çalışmasında 164 katılımcı bir hafta boyunca uyku alışkanlıklarını takip etti. Daha sonra, hepsi bir otele konuldu ve burun damlası verildi, onları soğuğa maruz bıraktılar. Hafta boyunca iyi bir uyku bildiren (her gece en az yedi saat uyuyan) gönüllülerin hastalanma olasılığı daha düşüktü. Ancak her gece 6 saat veya daha az uyku alan katılımcıların soğuk algınlığına yakalanma olasılığı 4.2 kat daha fazlaydı. Araştırmacılar, kötü uykunun birisinin hastalanıp yaşlanmadığını, yaşı, ırkı, geliri, stres seviyesini ve sigara içme gibi alışkanlıkları geçersiz kılıp almamasının ana belirleyicisi olduğunu belirttiler. Sonuçlar, gündelik hastalıklarla mücadelede uykunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Mümkün Olan En İyi Uyku Nasıl Elde Edilir?

Bağışıklığınızı oluşturmak için uykunun ne kadar önemli olduğunu ele aldık. Bu bilgiler ışığında, şimdi mümkün olan en iyi uykuyu almanızı sağlamaya daha fazla önem vermeniz gerektiği konusunda size yol gösterici olması için uyku kalitesini arttıran en önemli unsurda iyi bir yatak olduğunu hatırlatmak isteriz.

Evde kalınması gereken şu dönemlerde, kaliteli bir uyku için evinizden çıkmadan size en uygun yatağı canlı destek ekibimizden de alacağınız yardımlarla seçebilirsiniz.

Sağlıklı kalmak için uyku şart uykunuz ise bize emanet

Bucca…

Etiketler: uyku, bağışıklık