Yatak Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Image

Bucca yatak'ta Tüm Yataklar El İşçiliği ile üretilir

Yatak, basit olarak uyku fonksiyonunu yerine getirebilmek amacı ile üretilmiş araçlar olarak tanımlanabilir. Yataklar farklı biçimlerde değerlendirilebilir. Yataklar genel olarak yaylı yataklar ve sünger yataklar olarak iki ana kategoriye ayrılır. Ama bu kategoriler de birçok alt kategoriye ayrılarak farklı yatak modellerini ortaya çıkarmaktadır. Doğal yatak ve organik yatak modelleri bu alt kategorilerden ikisidir. Doğal yatak, pamuk, yün gibi malzemelerin homojen bir şekilde harmanlanması ile meydana gelen yatak ürünleri olarak tanımlanabilir. Doğal yataklarda olan en önemli özelliklerden biri bu yatakların içerdiği maddelerin etkisiyle yazın serin kışın soğuk havalarda ise sıcak olmasıdır. Yani doğal yataklar klima gibi işlev görerek yatakta küf, mantar benzeri zararlı olabilen etkenlerin oluşmasını önler. Bu şekilde yatağın kullanım ömrü de uzamaktadır. Eğer doğal yatak kullanacaksanız bu yatakların yaylı olan ve yaysız olan modelleri arasında seçim yapmanız gerekir.

Yatak Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir insanın yaşamının üçte bir gibi önemli bir kısmını yatarak geçirdiği düşünülürse doğal yatak seçimi yapmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Hatta bazı kişiler sağlıklı bir hayat yaşamanın ilk adımını doğru yatak seçimi ile başladığını belirtmektedirler. Doğal yatak tercih edildikten sonra ne tür bir yatak alınacağı gibi detayların da kişiye uygun seçilmesi gerekir. Çünkü önceden sadece yatmak için yatağın olması yeterli görülürken, günümüzde bu durum tamamen değişmiş ve yaşam kalitesinin doğru yatak seçimine bağlı olduğu anlaşılmıştır. Doğal yatak ya da organik yatak olsun fark etmeden önce yatak seçiminde dikkat etmeniz gereken başka detaylar bulunmaktadır. Bu detaylardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

-          Yatağın Ölçüsü: İlk olarak dikkat edilmesi gereken konu yatak ölçüsüdür. Özellikle çiftler doğru ölçüde yatak seçimi yapılmaması durumunda birbirlerine çok yakın durumlarda uymak zorunda kalırlar. Bu durumda da sağlıklı bir uyku uyumanız mümkün olmaz. Doğal yatak seçiminde yaylı ya da yaysız yatak seçimi yapılmalıdır.

-          Yatağın Sertlik Derecesi: Piyasada farklı sertlik derecesine sahip olan yataklar bulunmaktadır. Seçeceğiniz yatak çok sert olursa vücudunuzun şeklini almaz ve sonuç olarak boyun, sırt bölgelerinde oluşan ağrılarla yataktan kalkarsınız. Aynı şekilde yatak çok yumuşak olursa o zamanda omurganız fazla büküleceği için yine ağrı çekersiniz. Bu nedenle kendinize uygun sertlikte bir yatak seçmeniz uygun olacaktır.

-          Yatağın Malzemesi: Yatağın yapıldığı malzemeler çok önemlidir. Çünkü sağlıklı yaşamın ilk adımı doğru yatak seçimi ile başlar. Bunun için yatağın yapıldığı malzeme hakkında bilginiz olmalıdır. Malzemenin vücudunuz için uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Örneğin kullanılan malzeme fazla yumuşak olursa rahatsız bir uykuya neden olabilir. Doğal yatak seçiminde önemli bir aşama olan doğal yatağın yapıldığı malzemenin seçiminin de önemidir.

-          Antibakteriyel Özellik: Günlük hayatın önemli bir kısmını geçirdiğiniz yatağın bakteri barındırmayan özellikte olması doğru bir tercih olacaktır.

-          Ergonomik Olması: Yatağınız vücudunuzda ağrı oluşmasına neden oluyorsa uyku kaliteniz düşecektir. Bunun için seçeceğiniz yatağın doğal yatak olması kadar da ergonomisine dikkat etmelisiniz. Sırt ağrılarınız ve omuz ağrılarınız doğru bir yatak seçiminin doğru olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Unutmayın sağlıklı bir uyku gün içinde daha zinde olmanızı sağlar. Sağlıksız bir uyku ise tam tersi etki yapar. İsterseniz günde 10 saat uyuyun ama yataktan uykusunu tam alamamış ve yorgun olarak kalkarsınız.

-          Yatağı Yenilemek: Yatağınızı belirli aralıklarla değiştirmelisiniz. Bu aralıklar doğal yatak seçimi ile birlikte 6-7 yılda bir olarak gerçekleşir. Yataklar zamanla deforme olurlar ve uyku kalitesinin düşmesine yol açarlar. İşin ekonomik tarafını da hesaba katarsanız yatakların belirli bir kullanım ömrü olduğunu görürsünüz.

Organik yatak tamamen doğal olarak bilinen malzemeler kullanılarak yapılır. Kimyasal özellik taşıyan maddeler kullanılmaz. Bu nedenle doğal yatak vücudun devamlı olarak hava almasını sağlayacak yapıdadır. Doğal yatak seçmenizi gerektiren durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

-          Bu yataklar yüzde 100’lük doğallık derecesi olan malzemeler kullanılarak üretilirler

-          Ortopedik özelliktedirler. Bu nedenle kişiye özel olarak nitelendirilebilirler

-          Antibakteriyel özellikleri nedeni ile bakteri ve küf oluşumu görülmez

-          Çevreye zararlı olabilecek maddeler içermezler

-          Esnek olmaları nedeniyle kolayca deforme olmazlar ve şekillerini bozulmadan uzun süreler koruyabilirler

-          Havalandırma sağlama açısından doğal klima olarak adlandırılırlar

-          Vücut ısısını dengeleme gibi bir özellikleri vardır. Bu nedenle iklim şartlarına karşı dayanıklıdırlar

Organik Yatakların Faydaları

Kimyasal özelliğe sahip olan maddeleri içermeyen ve tamamıyla doğal ürünlerden yapılan ürünler insan sağlığı açısından oldukça yararlıdırlar. Organik ürünler çeşitli uygulama alanları ile zaten hayatımızda önemli bir yer almışlardır ancak insan vücudu için daha rahat ve sağlıklı olabilecek ürünlerdir. Havalandırma sistemlerinin olması kullanılan malzemelerden kaynaklanır. Yatak hava aldığı için esnek bir yapıya sahiptirler. Mesela at kılı organik yataklarda kullanılan bir malzemedir. Bu malzeme ne kadar yük altında kalırsa kalsın lifler arasında boşluklar kalmakta bu nedenle de özelliğini yitirmemektedir. Yatağın hava alıyor olması insan vücudu yatak üzerindeyken terleme ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşması önlenmektedir. At kılı dışında Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen lif, deve yünü ya da keçi kılı kullanılması söz konusu olabilir. Organik yataklar esnek olduklarından ortopedik özellikler taşır ve kişinin vücuduna göre şekil alırlar.

Yatakların Bakımı

Kendiniz için uygun bir yatak seçtiniz ancak yatağın uzun yıllar boyu dayanabilmesi için doğru bakım yapılması gereklidir. Böylece yatağınızın sadece dayanıklılığı artmayacak aynı zamanda daha hijyenik olacaktır. Sizde daha sağlıklı bir uyku çekebileceksiniz. Bu noktada yatağınıza bakım yaparken uymanız gereken bazı detayları sıralayacağız.

-          Yatağın desteklenmesi gerekir. Çünkü zamanla yatağın üzerine binen yükten dolayı bazı bölgelerde sarkmalar ve yıpranmalar olacaktır. Bunları önlemek tabii ki doğal akışa uymaz ama yatağınızın daha uzun süre kullanılabilir olması yatağın uygun şekilde desteklenerek kullanılmasına bağlıdır.

-          Yatağın su ve diğer benzer sıvı dökülmelerine karşı alez denilen koruyucu kullanılması gerekir. Yatağa dökülen sıvı hem yatağın hijyenik yapısını bozar hem de yatağın dayanıklı olmasını sağlayan iç kısımlarının çürümesine yol açar. Buna karşın koruyucu örtüler kullanılırsa buna benzer olumsuzluklar yaşanmaz ve daha uzun süreler yatağın kullanılması mümkün olur. Alez kullanacaksanız bu örtülerin hava alabilen ve hava sirkülasyonu olmasını önlemeyen özellikte olmasına dikkat edin. Bu şekilde yatağın hava almasını sağlayacağı için yatak bakterilerin yaşaması için uygun bir alan olmayacaktır.

-          Yatağınızı ara sıra toz ve benzeri alerjik sorunlara yol açabilen kirlere karşı vakumlu bir süpürge ile temizleyin. Bu şekilde yatağınız hem temiz kalacak hem de hijyenik olma koşullarını uzun süreler koruyabilecektir.

-          Yataklar kullanıldıkları sürece vücut ağırlığına göre bir eğim kazanırlar. Bu nedenle düzenli olarak yatağınızı ters yüzünü çevirerek kullanmalısınız. Bu şekilde her yönden eşit basınç altında kalan yatak kolayca deforme olmayacaktır.

-          Yatağı herhangi bir nedenden dolayı taşımanız gerekiyorsa yatağı katlamadan taşımaya çalışın. Yatağın katlanması deforme olmasına neden olabilir.

Etiketler:yatak seçimi,yatak alırken,nasıl yatak almalıyız