Biyolojik saatiniz doğru çalışıyor mu?

Image

Biyolojik saatiniz doğru çalışıyor mu?

Kaliteli bir uyku kaliteli bir yaşamın özetidir. Bu konuda yatak seçimi ve uyuduğunuz ortam kadar önemli bir şey daha var: Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak.

Günümüz koşullarında bütün bir haftayı çalışarak geçirdiğimiz için haftasonunda hayatı yakalamak ve felekten bir gece çalmak bize çok değerli görünüyor. Ancak uyku düzeniniz bozulduğunda ve normalde uyuduğunuz saati geçtiğinizde yaşadığınız anın tadı eksilir ve beyniniz size işlerin yolunda gitmediğini hissettirmeye başlar. Bu boşluğa düşmemek için her gün aynı saatte uyuyup uyanmaya özen gösterin. Göreceksiniz ki bir süre sonra biyolojik saatiniz kendi alarmını kuracak ve telefon alarmı olmadan kendiliğinizden uyanmaya başlayacaksınız. Böylece haftaiçi de haftasonu olduğu gibi yataktan dinlenmiş, mutlu ve enerjik kalkmaya başlayacaksınız.

Kariyeriniz için güç uykusu.

  İlk bakışta iş yerinde uyumak yıkılması güç bir tabu gibi görünüyor. Ancak öğle arasındaki 20 dakikalık uykunun değerini bir haftalık denemeden sonra anlayabilirsiniz. Merak etmeyin, dünyanın önemli iş merkezlerinde de uygulanan bu yöntem, sonuçları gören patronlar tarafından da destekleniyor.

Güç uykusu için en doğru zaman öğle yemeğinden sonra içilen kahvenin hemen sonrası. Çünkü kafein etkisini 20 dakika sonra gösteriyor ve vücudunuzda toplanan doğal enerjiyle güçlerini birleştirerek günün geri kalanını çok daha verimli geçirmenizi sağlıyor. REM uykusuna geçmeden tamamlandığı için miskinlik yaşamadan kaldığınız yerden işe kolaylıkla geri dönebiliyorsunuz. Güç uykusu hafızanızı da tazelediği için daha yaratıcı, daha çözüm odaklı ve pozitif olmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca iş yerinde uzanmadan çalışma koltuğunda uyuyacağınız için yemeğin ardından uyumak reflü vb. mide sorunlarına da yol açmıyor.

Eğer henüz öğrenciyseniz, 60 dakikalık bir güç uykusu doğru karar verme yeteneğinizi güçlendirdiği için sınav dönemlerinde tercih edebilirsiniz. 90 dakikalık uykular ise uzun vadede hafızayı güçlendirerek ilerleyen yaşlarda alzheimer vb. hastalıklardan korunmamıza yardımcı oluyor.

Not: Güç uykusuna başlamadan önce mutlaka bir alarm kurun ya da etrafınızdakilerden sizi 20 dakika sonra uyandırmalarını isteyin.

Etiketler: biyolojik saat,uyku